Slobodna od anksioznosti i panike

Knjiga ,,Slobodna od anksioznosti i panike” je svojevrsni vodič za prevazilaženje anksioznosti. Pisana je na temelju mog ličnog iskustva, na jako jednostavan način. Obiluje sa dosta primera, što iz mog života, što iz života nekih od nas, što pojednostavljuje razumevanje napisanog. Počevši od tekstova koji govore o nekima od uzroka samog stanja, preko odgovora na najčešća pitaja koja se javljaju, idući kroz tekstove inspiracija, koji precizno objašnjavaju našu svakodnevnicu, čitalac sve više stiče uvid o tome zašto se nalazi u stanju anksioznosti.

Saznavajući sve to, može se zapitati: “Ali kako da se sada toga oslobodim?” Tu dolazimo do dela koje ima posebnu vrednost u knjizi. To je deo sa petnaest metoda koje će vas, korak po korak, oslobađati od neprijatnih osećaja i pomoći vam da izađete iz stanja u kom se nalazite. Uz to, u knjizi se nalazi deo koji je predviđen za vođenje dnevnika promena. Na svakoj stranici tog dela se nalaze pitanja, koja treba da olakšaju praćenje promena do kojih dolazi.
Pored svega navedenog, imaćete priliku da čitate i lična iskustva predivnih ljudi, sa kojima me povezalo baš to što sam svoju priču podelila javno. Oni su govorili o svojim stanjima, načinima koji su im pomogli da ih reše i tome kako sada, nakon svega, vide sve to kroz šta su prošli.

Posebnu zahvalnost dugujem prof. Selmi Bojić Kovač koja je na moju molbu, a za sve vas, priredila tekst koji govori o anksioznosti na temu: Preosetljivost – Uzroci, simptomi i samopomoć.

Recenziju na knjigu su dali: dipl. psiholog Snežana Laslo, dr sc. Dejan Đorđić i Akademik dr Boro M. Vujasin.

Dr sc. Dejan Đorđić
„Iskustva osobe koja se izborila sa intenzivnom anksioznošću su od izuzetnog značaja za sve one koji kroz takva iskustva prolaze jer – ko nam može bolje pomoći od osobe koja ima lično iskustvo i znanje u toj oblasti!? Priča o anksioznosti, deljenje delotvornih strategija, tehnika i metoda rada na iracionalnim uverenjima, osećanjima, fizičkim senzacijama i socijalnim posledicama anksioznosti mogu značajno da pomognu osobi da se izbori sa anksioznošću i povrati osećaj kontrole nad vlastitim životom.”

Akademik dr Boro M. Vujasin
„Kroz svoje iskustvo, koje je iskreno i tanano opisala, Snežana je ukazala na to da lek protiv straha u društvu u kom živimo svaki čovek mora naći sam za sebe, u čemu nam ovaj priručnik može, i te kako, pomoći. Svako od nas bi trebalo da sedne i u miru i tišini ustanovi koje su mu životne potrebe, emocije, želje, misli, a zatim da se zapita da li je sve to zaista naše ili mi samo recikliramo nešto od onoga što smo pokupili i naučili od drugih!? Zapitajmo se da li se tako ponašamo zato što mi želimo ili živimo po nečijoj meri i željama!? To je preduslov za traženje leka. Iako možda osećamo da je strah utkan u nas, nema potrebe da se plašimo; sada ga možemo savladati i pobediti. U tome nam je, umnogome, pomoglo Snežanino iskustvo, koje nam je kroz ovu knjigu dalo precizne smernice i informacije, pa je ova knjiga potreba svakog od nas, kao i svake kućne biblioteke.”

Dipl. psiholog Snežana Laslo
„Sneža samouvereno, sa lakoćom, i, pre svega kognitivnom jasnoćom problema o kojem priča, javno istupa, pružajući tako šansu i nadu ljudima koji prolaze kroz slično iskustvo. Motiviše ih, podstiče i podržava u početnim koracima ka promeni, nijednog trenutka ne tvrdeći da su njena znanja i iskustva zamena za terapeutsku pomoć. Naprotiv, stalno usmerava ljude upravo ka potrazi za osobom koja im može pomoći. Činjenica da postoje takvi ljudi na ovom svetu je toliko dragocena i važna, da niko ne treba da je propusti ili uzima olako.”